Laden Evenementen

« Alle Evenementen

6. Euregionale Masterclass | Mediawijsheid en fake news

25 oktober @ 15:30 - 18:00

De gevolgen van fake news voor bedrijven in de Euregio

Hoe kunnen bedrijven in de Euregio fake news en schade aan eigen reputatie voorkomen?

We hebben altijd al te maken gehad met fake news. De huidige technologische ontwikkelingen en het steeds breder wordende medialandschap maken het een steeds urgenter probleem. De impact van fake news is overduidelijk. Betrouwbare informatie is nodig om democratische politieke besluiten te nemen, maar wat als er steeds minder betrouwbare informatie is…? Bij bedrijven en regeringen over de hele wereld maken zich dan ook grote zorgen omtrent dit onderwerp.

Enkele jaren geleden is een interessant debat over media-educatie op gang gekomen. Enkele lastige kwesties staan op het spel, zoals vertrouwen, geloofwaardigheid, definities (Wat is fake news?) en algemene kennis. De term fake news is afkomstig uit het leger en is te definiëren als bewust verzonnen nieuws bedoeld om te misleiden of op te lichten. Het moet echter worden onderscheiden van satirische parodieën in het nieuws (zoals Postillion in Duitsland). Fake news wordt gepubliceerd op websites die zich voordoen als eerlijk, hoewel het meestal door reguliere media wordt opgepakt en verspreid.

Naast de politieke dimensie, kan fake news een economische dimensie hebben. Fake news fungeert vaak als ‘clickbait’, waarbij inkomsten gegenereerd worden uit reclame en de verkoop van gebruikersdata. Business modellen van netwerksites als Facebook zijn hierop gebaseerd. Fake news dient daarom begrepen te worden in verhouding tot de bredere context van internet. Zo kan fake news de reputatie van personen of bedrijven behoorlijk schaden. En daarom gaan we de 6e Euregionale Masterclass wijden aan het thema fake news:

– Wat is het?

– Hoe herken je het?

– En wat kun je doen als iemand fake news gebruikt om je te beïnvloeden?

Hier gaat het naar de aanmelding voor deze masterclass.

Organisatoren

BC Maas-Rhein
Fontys Crossing Borders

Locatie

Fontys
Tegelseweg 255
Venlo, 5912 BG Nederland
+ Google Maps